Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af.

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante vraag die je je kunt stellen. Je wilt je weer fit en vrolijk voelen. Hoe je daar komt, dat is nu de vraag!

Label

Burn-out is een label, zoals er heel veel labels zijn voor hoe je je kunt voelen en gedragen. We gebruiken die labels om de wereld te organiseren, overzichtelijk te maken. Tegelijk vertellen die labels ons niet hoe die gevoelens of dat gedrag ontstaan zijn. En belangrijker nog, een label vertelt ook niet hoe je je weer beter kunt gaan voelen.

Gemeenschappelijke oorzaken

Onder al die labels zitten zowel gemeenschappelijke als unieke oorzaken. Drie van die gemeenschappelijke oorzaken zijn:

  1. Een probleem met je energiesysteem
  2. Een chronisch actief stresssysteem
  3. Een chronisch actief immuunsysteem (low-grade inflammation)

Unieke oorzaken

Jij vraagt je af “Heb ik een burn-out?”, omdat je altijd plezier had in hard werken, altijd klaar stond (voor anderen), ambitieus was (anderen noemden dat soms perfectionistisch) en er nu helemaal doorheen zit.

Als je een topsporter was geweest, had je je afgevraagd of je overtraind was. Als het er langzaam in geslopen was, had je je afgevraagd of je depressief was. Als… De ontstaansgeschiedenis, de unieke oorzaak, wordt vaak meegenomen in het label, maar het vertelt je niet hoe je weer beter wordt.

Snel meer energie

Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat de vraag “Heb ik een burnout?”nu niet de meest relevante is. Jij hebt nu vooral behoefte aan méér energie. Mijns inziens bereik je dat niet door simpelweg een stap terug te doen. Pas als je bereid bent een ándere weg in te slaan, zul je snel je energie terug kunnen krijgen. Ik zie de juiste voeding als een belangrijke eerste stap. En die blijkt niet alleen nuttig om snel meer energie te krijgen, maar ook voor rust in je hoofd en je buik.

Oorzaken achterhalen

Je zult ook ‘iets’ moeten met je stresssysteem en/of je immuunsysteem. Waarom pompt je lichaam steeds stresshormonen in je bloed? Waarom is jouw immuunsysteem zo gevoelig? Het kan dan fijn zijn om intensief samen te werken met een expert die alle drie deze domeinen overziet én die er niet voor terugdeinst andere experts in te schakelen waar nodig.

Hoe word ik beter?

“Heb ik een burn-out?” wordt “Hoe word ik snel weer fit en vrolijk?”. Mijn individuele burn-out retraites zijn een unieke kans om snel je energie terug te krijgen en om weer met plezier aan het werk te kunnen. Gun het jezelf (of je werknemer)! Vraag direct praktische informatie aan, of plan een vrijblijvend gesprek.

Meer blogartikelen

Landbouw of Voedselproducerend Natuurbeheer

Landbouw of Voedselproducerend Natuurbeheer

Landbouw gaat natuurlijk om voedselproductie, maar meestal niet echt over natuur. Melkveehouder Peter Oosterhof noemt zich voedselproducerend natuurbeheerder. In deze podcast legt Peter uit hoe hij de natuur met zijn koeien aan het werk zet om zowel natuur áls voedsel...

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...