Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen kijken.

Voeding levert alle brandstof en alle bouwstenen voor jouw lichaam. Dit stuk gaat over de rol van hersenspecifieke mineralen.

Als jij vaak last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en/of brain fog, is de kans groot dat er iets ontbreekt aan de branstof- of bouwstenentoevoer.

In een andere post leg ik uit hoe de brandstofvoorziening van het lichaam in elkaar steekt. Ik leg uit wat er mis gaat bij vermoeidheid, en wat jij daaraan kunt doen: vaker overschakelen op ketose. Overschakelen op ketose zorgt er ook voor dat je hersenen weer voorzien worden van energie, wat een enorme vermindering van hoofdpijn/migraine en brain fog kan betekenen.

Er circuleren echter heel veel vormen van koolhydraatarme en ketogene diëten op internet. Het kan zomaar zijn, dat jij er één uitgekozen hebt die in onvoldoende mineralen voorziet. Mineralen zijn wél heel belangrijk zijn voor je hersenen. Is dat niet op orde, dan kunnen brain fog en zelfs hoofdpijn en migraine het gevolg zijn.

De vijf belangrijkste mineralen voor je hersenen

oftewel hersenspecifieke mineralen zijn:

  • ijzer
  • jodium
  • koper
  • selenium en
  • zink

Magnesium en mangaan nemen de zesde en zevende plaats in, maar ik richt me nu even op de vijf belangrijkste.

ijzer

Ijzer speelt een hele belangrijke rol in allerlei processen in het brein die een rol spelen in hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog. Het is een belangrijk mineraal voor antioxidanten in het brein, voor het maken van neurotransmitters, voor de prikkelgeleiding in neuronen EN in de energievoorziening. Een keto dieet met onvoldoende ijzer, zal je daarom nauwelijks van je hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog af helpen. Ijzer haal je vooral uit uit (orgaan)vlees van zoogdieren en wilde watervogels als eend en gans.

jodium

Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen, die niet alleen een belangrijke rol hebben in de energievoorziening van het lichaam, maar ook belangrijk zijn voor de ontwikkeling en het onderhoud van je zenuwstelsel, je hersenen dus. Je haalt jodium vooral uit zeewier, maar ook uit zeedieren, zoals zeevis en schaal- en schelpdieren. Sommige planten, met name peulvruchten (o.a. soja, pinda’s), de koolfamilie en knolgewassen (o.a. cassave, zoete aardappel) kunnen de opname van jodium belemmeren.

koper, selenium, zink

Koper, zink en selenium (en trouwens ook magnesium en mangaan) spelen vooral een rol als co-factor voor het maken van antioxidanten en neurotransmitters en voor prikkelgeleiding. De beste voedingsbronnen voor deze mineralen zijn vlees, vis en schaal- en schelpdieren.

de rol van de hypothalamus

Als één of meerdere processen die ik hierboven noem spaak lopen, gaan je hersenen niet alleen ‘langzamer’ functioneren, met brain fog als gevolg, de hypothalamus kan er ook van overbelast raken. En hoofdpijn en migraine lijken uitingen te zijn van een overbelaste hypothalamus.

De hypothalamus regelt veel vormen van balans in het lichaam, waaronder de energiebalans, vandaar dat soepel over kunnen schakelen op ketose (of permanent overschakelen als heen en weer schakelen te hoog gegrepen is) kan helpen tegen hoofdpijn en migraine. Heeft overschakelen op ketose onvoldoende effect op jouw hoofdpijn, vermoeidheid en/of brain fog? Kijk dan nog eens goed of je bovenstaande mineralen voldoende binnenkrijgt.

Natuurlijk zijn er veel meer factoren die de hypothalamus kunnen overbelasten. Voeding is één van de dingen waar je écht zelf invloed op hebt.

Kun je wel wat hulp gebruiken om van je hoofdpijn, vermoeidheid en/of brain fog af te komen?

Je kunt 1-op-1 met mij samenwerken of mijn online programma volgen. Op dit moment vraag ik nog van je dat je daar een week voor vrij neemt, om de transitie zo goed mogelijk te laten verlopen, maar ik werk ook aan een programma dat je thuis kunt volgen. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor mijn nieuwsbrief!

* soms lijkt het alsof er wél iets concreets ‘mis’ is, zoals bij post COVID of bij chronisch vermoeidheidssyndroom. Bedenk je dan dat als er op dít moment geen aantoonbaar virus of ziekteproces actief is in je lichaam, er in die zin nú niks concreets ‘mis’ is, behalve dan dat je al die belemmerende symptomen ervaart. Ook in die gevallen vind ik het heel zinvol om naar voeding te kijken. Overigens gaat mijn aanpak veel verder dan alleen voeding…

Meer blogartikelen

Landbouw of Voedselproducerend Natuurbeheer

Landbouw of Voedselproducerend Natuurbeheer

Landbouw gaat natuurlijk om voedselproductie, maar meestal niet echt over natuur. Melkveehouder Peter Oosterhof noemt zich voedselproducerend natuurbeheerder. In deze podcast legt Peter uit hoe hij de natuur met zijn koeien aan het werk zet om zowel natuur áls voedsel...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af. Heb ik een burn-out? Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante...