“Ik wil rust in mijn hoofd”

wil rust in hoofd

‘Ik wil rust in mijn hoofd’, was de wens waarmee Mike bij mij terechtkwam, maar tijdens de retraite gingen onze gesprekken alleen maar over voeding. Mike werkte als ondernemer aan de voedseltransitie, korte ketens naar de zorg, en is verbaasd over het eten dat hij aantreft bij aankomst in mijn gastenverblijf. Open minded besluit hij mijn aanwijzingen over voeding op te volgen en wil er alles over weten.

Op de tweede dag peilt hij of het zou kunnen dat zijn buik wat dunner is. Er lijkt minder spanning op te staan. Na afloop van de retraite besluit Mike de ingeslagen weg ook thuis voort te zetten. En na vier weken noemt hij het “een openbaring”. Verbaasd constateert hij: “Wow, rust in mijn buik betekent rust in mijn hoofd!” Ik ben daar niet verbaasd over.

Rust in je tweede brein, zorgt voor rust in je eerste brein

De darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. En die twee breinen communiceren enorm intensief met elkaar. Heeft het ene het druk, dan krijgt de ander het ook druk. We kennen dat bij stress. Denkt ons hoofd dat een situatie bedreigend zou kunnen zijn, dan reageren onze darmen onmiddellijk. Andersom werkt dat dus ook zo.

rust in ons hoofd

Bovendien komen alle bouwstenen voor ons lichaam uit onze voeding. Niet alleen de bouwstenen voor hardware zoals ons brein, maar ook de bouwstenen voor software, zoals neurotransmitters die ons helpen te ontspannen.

Een stabielere energievoorziening helpt ook voor meer rust in het hoofd. Hersencellen kunnen ‘in paniek’ raken als hun energievoorziening niet gegarandeerd is en dat is met voeding heel goed aan te pakken.

Ik doe dat zelf ook. Als ik denk: “Ik wil rust in mijn hoofd”, kijk ik altijd éérst goed naar mijn voeding. Vanuit de juiste brandstof en de juiste bouwstenen, vind ik makkelijker rust in mijn hoofd.

rust in het hoofd

Ongemerkt afvallen én rust in je hoofd

Vier weken na zijn Individuele retraite liet Mike mij ook weten, dat hij ongemerkt ook nog eens 10 kg was afgevallen.

“Wij waren al een behoorlijk periode vegetarisch, omdat wij op de milieuproblematiek en hetgeen de dieren wordt aangedaan door de vleesindustrie geen negatieve impact willen hebben.” Toen wij aankwamen en in de koelkast keken, zagen wij dat het dieet voor de komende dagen voornamelijk uit groente en vlees bestond.”

“Je kunt je voorstellen dat wij hier van opkeken en wel wat weerstand voelden, al merkten wij al een tijdje dat wij ons niet echt geweldig voelden op ons vegetarische dieet. Dus besloten wij om hier toch open in te stappen en te kijken wat Esther voor ons kon betekenen. Deze grondhouding en het feit dat Esther ons eigen lichaam en geest als uitgangspunt nam, heeft voor ons veel betekend. Daarnaast hebben we met Esther lange gesprekken gevoerd over het landbouwsysteem en hoe we het advies van Esther toch verantwoord zouden kunnen implementeren in ons dagelijkse leven.” – Mike Venekamp

Meer blogartikelen

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af. Heb ik een burn-out? Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante...