Energieverlies lichaam

Toen mijn kinderen klein waren, was ik vaak heel moe. Dat leek me logisch: gebroken nachten, full-time baan. Tot ik uit interesse ging experimenteren met voeding. Ineens had ik véél meer energie. Blijkbaar had ik ook last van energieverlies in mijn lichaam. Vanaf dat moment begon mijn wetenschappelijke interesse zich te verplaatsen naar het domein van voeding.

energieverlies van lichaam

Energieverlies

Energieverlies in je lichaam betekent onnodige vermoeidheid. Vermoeidheid is één van de meest voorkomende symptomen van álle ziektes van deze tijd. Dat komt, doordat energieverlies letterlijk het gevolg is van te weinig energie. Achter energieverlies schuilen dan ook veel meer klachten. Jij voelt je vermoeid, doordat je lichaam letterlijk te weinig energie vrij kan maken. Tegelijk krijgen jouw organen ook te weinig energie voor hun gezondheid. Jij bent één met hen.

Energiecentrales

Om te begrijpen hoe je energieverlies en schade op de lange termijn kunt voorkomen, is het handig om te weten hoe jouw lichaam voedingsstoffen omzet in bruikbare energie. Voedingsstoffen worden omgezet in bruikbare energie in je mitochondriën, de energiecentrales van je lichaam. In elke cel van jouw lichaam zitten er meerdere. Als jij last hebt van energieverlies, zijn je mitochondriën letterlijk niet in staat om voldoende voedingsstoffen om te zetten in bruikbare energie.

Koolhydraten en vetten

Mitochondriën kunnen uit twee soorten voedingsstoffen energie vrijmaken: koolhydraten en vetten. Koolhydraten worden omgezet in glucose in je spijsverteringsorganen. Vervolgens wordt glucose opgenomen in het bloed. Vetten uit je voeding worden omgezet in vetzuren en opgenomen door lymfevaten om ter hoogte van het hart in het bloed te komen. Glucose en vetzuren worden door het bloed naar alle cellen van je lichaam gebracht om gebruikt te worden als brandstof of bouwsteen.

Glucose eerst

Glucose krijgt altijd voorrang op vetzuren om te dienen als brandstof. Glucose is namelijk giftig voor je lichaamscellen, daarom wordt het zo snel mogelijk weggewerkt. Glucose kan allerlei vormen van schade aanrichten. We kennen dat als complicaties van diabetes Type 2, zoals schade aan de ogen (retinopathie), aan de zenuwcellen (neuropathie), aan hart en bloedvaten (atherosclerose).

Insulineresistentie

De meeste mensen eten echter alweer een nieuwe portie koolhydraten voordat alle glucose uit het bloed weggewerkt is. En daardoor ontstaat een probleem. De cellen zitten vol met glucose en willen liever geen nieuwe glucose meer opnemen. De cellen gaan minder goed luisteren naar insuline, het hormoon dat cellen aanzet om glucose op te nemen. Er ontstaat insulineresistentie. Het ironische gevolg is, dat deze cellen uiteindelijk te weinig glucose op gaan nemen om goed te kunnen functioneren. Met energieverlies als gevolg.

Energieverlies in je lichaam? Dan behoor je tot die 70%!

Nu zul jij misschien denken: “ik heb geen diabetes, dus dit verhaal is op mij niet van toepassing.” Uit onderzoek blijkt, dat zo’n 70% van de bevolking in Westerse landen insulineresistent is. En let op, dat is NIET hetzelfde als diabetes type 2. Diabetes type 2 is een vergevorderd stadium van insulineresistentie. Als jij last hebt van energieverlies in je lichaam, kan ik je op een briefje geven dat jij tot die 70% behoort.

over energieverlies lichaam

Overschakelen naar vetverbranding

Het probleem van insulineresistentie zit hem in de verminderde opnamecapaciteit voor glucose. Je cellen krijgen letterlijk te weinig energie zolang insuline verhoogd is. Pas als insuline gedaald is tot normale rustwaardes, kan het lichaam volledig overschakelen op vetverbranding. Bij mensen met insulineresistentie, dus bij 70% van de Westerse bevolking, is insuline in het lichaam zelfs ’s ochtends bij het ontwaken niet terug op rustniveau en heeft het lichaam moeite om voldoende energie vrij te maken om de dag te beginnen.

  • Stap 1: voeding, stress- én immuunsysteem

  • Stap 2: de juiste vetten

Als jij echt wat wilt doen om energieverlies in jouw lichaam te verhelpen, zul je ten eerste hoge insulinewaardes moeten voorkomen. Je lichaam maakt insuline aan nadat je koolhydraten gegeten hebt. Minder (vaak) koolhydraten eten is écht noodzakelijk. De hoeveelheid en wélke koolhydraten die je wel kunt eten, verschilt erg per persoon. Een goede coach die veel weet van voeding, het immuunsysteem én van het stresssysteem, kan dat vaak goed inschatten.

De tweede stap die je zult moeten zetten om energieverlies in je lichaam te verhelpen, is het eten van de juiste vetten, zodat je (af en toe) volledig op vetverbranding kunt overschakelen om je lichaam weer genoeg energie te geven. Op deze manier zul je al binnen een paar dagen véél meer energie hebben. Nog voordat je lichaam leert zijn eigen vetvoorraad te verbranden, mocht afvallen ook één van jouw doelen zijn.

“Na twee dagen begon ik me al energieker te voelen”

“Ik voelde weerstand, ik dacht: “whoo, wat ga ik nu doen?” En toen heb ik een knop omgezet, ik heb het gewoon gedaan. Ik ben niet gaan piekeren, ik dacht: “Ophouden. Je wilde een verandering.” Er was echt moed voor nodig, Esther, maar ik heb het gedaan. En ik moet je eerlijk zeggen, na twee dagen begon ik me al energieker te voelen.”

“Daarnaast ben ik ben minimaal twee-en-een-halve maat afgevallen. En ik heb niet het idee gehad dat ik aan de lijn was. Gelukkig, want ik wilde nooit meer lijnen. Hè, dat heb ik bij de intake ook gezegd. Het voelde gewoon niet als afvallen. Ik heb lekker gegeten, ik was verzadigd. Dit was geen afvallen, dit was gezond worden.

“En het wonderlijke is, en dat is voor mij echt een kers op de taart, ook voor mijn knieën is het beter. Ik ren weer, dat durfde ik niet meer. Mijn lichaam is lichter. Dus ja, weet je, dat is collateral damage in de positieve zin, want dat had ik niet gedacht.”

Helena van Dun, 6 maanden na haar retraite

Snel stappen zetten

Wil jij ook snel stappen zetten tegen energieverlies in je lichaam? Overweeg dan een Individuele Leefstijl Retraite. Is het nog niet zo erg dat het je functioneren in de weg staat? Dan kun je ook voor een Doe-Het-Zelf Retraite kiezen.

Stuur mij gewoon even een berichtje, dan plannen we een Leefstijl-Check-Gesprek. Aan de hand van dat Leefstijl-Check-Gesprek bepalen we samen wat jij nodig hebt. Dat doen we open en eerlijk, geen pusherig sales gedoe.

Tevredenheidsgarantie

Ik belóóf dat je je al binnen enkele dagen véél energieker voelt en dat allerlei andere klachten/pijntjes ook verdwijnen. Omdat ik daar écht van overtuigd ben, bied ik een stevige tevredenheidsgarantie.

 

Meer blogartikelen

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af. Heb ik een burn-out? Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante...

is sporten gezond?

is sporten gezond?

Is sporten gezond? Ongetwijfeld. Al weet iedereen dat sporten ook ongezond kan zijn. Het punt dat ik in deze post ga maken, is dat de vraag “is sporten gezond?” vanuit een ander perspectief ook met ‘nee’ beantwoord kan worden. Dat zit zo. Als je besluit te gaan...

Dierlijke eiwitten of plantaardige?

Dierlijke eiwitten of plantaardige?

Dierlijke eiwitten zijn veel makkelijker opneembaar dan plantaardige, is de stellige op wetenschap gebaseerde overtuiging van Peter Voshol. Hij noemt dierlijke eiwitten gezonder én haalbaarder. Peter werkte tussen 2015 en 2023 als onderzoeker bij het Louis Bolk...