Duurzaam boeren

Duurzaam Boeren met Boer Bart

met Esther Nederhof | Vlees of Vega podcast

Bartele Holtrop en zijn vrouw Rianne kochten in 2013 een boerderij waar ze hun eigen paradijs wilden stichten. Geïnspireerd door de verhalen van Alan Savory begonnen ze aan een reis die niet van een leien dakje zou gaan. In deze emotionele aflevering vertelt Bart over mooie en moeilijke jaren, God en de liefde.

Bart en Rianne hebben hun doel van duurzaam boeren met vallen en opstaan bereikt door samen te werken met de natuur en hun boerderij te delen. Dat is geen gemakkelijk proces geweest, doordat alles in het huidige systeem verslaafd is geraakt aan de industrie, zélfs de dieren. In deze podcast vertelt Bartele over tegenslagen en wonderen.

Duurzaam boeren

Zijn advies aan boeren?

  1. Word zo veel mogelijk onafhankelijk van toeleveranciers en de bank. Zo word je als boer veel minder afhankelijk van de grillen van de markt. Veevoer dat ineens veel duurder wordt, de bank die zijn rentepercentages zomaar verhoogt. Het heeft geen invloed meer op je als je onafhankelijk bent.
  2. Neem 10-20 jaar om de overstap naar duurzaam boeren te maken. Het land heeft tijd nodig om te herstellen, om weer van nature vruchtbaar te worden. En als boer heb je ook tijd nodig om dieren te selecteren die het goed doen in jouw nieuwe systeem.
  3. Bartele is ervan overtuigd dat een onafhankelijke boer een rijk leven kan hebben, in letterlijke én figuurlijke zin.

Zijn advies aan burgers?

  1. Investeer in duurzaam boeren bij jou in de buurt om
    • te helpen het land te herstellen en om
    • de boer te helpen onafhankelijk te worden van de industrie en de bank
  2. Koop je voedsel zoveel mogelijk lokaal bij boeren die je kent, die je vertrouwt.

Kijk op https://www.boerbart.nl/ om meer te weten te komen over het bedrijf en op https://www.bloeifoundation.com/ om jouw geld of jouw boerderij ook te laten bloeien.

Je kunt deze podcast ook beluisteren op Spotify

Meer blogartikelen

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af. Heb ik een burn-out? Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante...