Dierlijke eiwitten of plantaardige?

Dierlijke eiwitten of plantaardige? dr. Peter Voshol

met Esther Nederhof | Vlees of Vega Podcast

Dierlijke eiwitten zijn veel makkelijker opneembaar dan plantaardige, is de stellige op wetenschap gebaseerde overtuiging van Peter Voshol. Hij noemt dierlijke eiwitten gezonder én haalbaarder.

Peter werkte tussen 2015 en 2023 als onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut aan verschillende voedingsvraagstukken en experimenteerde zelf ook veel met voeding. Hij vertelt dat hij van nature zwaar gebouwd is en gevoelig is voor overgewicht. In periodes waarin hij minder koolhydraten eet, voelt hij zich beter. Peter vertelt zelfs een tijd helemáál geen plantaardige voeding gegeten te hebben en zich daar heel goed bij gevoeld te hebben.

Eén van zijn onderzoeksprojecten ging over meer plantaardige voeding in de zorg. Voldoende eiwitten eten is enorm belangrijk voor mensen die herstellende zijn en zeker ook voor ouderen. In gesprek met collega’s in die onderzoeksprojecten bleef Peter altijd vasthouden aan zijn enorme kennis over de biologische effecten van dierlijke eiwitten versus plantaardige.

Hij beschrijft de focus op plantaardige eiwitten als een onverstandige keuze, niet alleen vanuit gezondheidsperspectief, maar ook vanuit het milieuperspectief. Wil je aan je eiwitbehoefte voldoen door onbewerkte plantaardige voeding te eten, dan moet je heel veel eten, té veel. Dat betekent meer darmproblemen.

Als mensen op plantaardige wijze aan hun eiwitbehoefte willen voldoen, zeker wanneer de eiwitbehoefte hoog is, zoals bij zieke/herstellende mensen, fysiek actieve mensen en sporters, ouderen en kinderen in de groei, ontkom je niet aan bewerkte producten. Met andere woorden, er zijn fabrieken nodig om mensen van voldoende plantaardige eiwitten te voorzien. Dierlijke eiwitten hoeven niet bewerkt te worden en hebben geen smaakstoffen nodig om gezond en lekker te zijn.

Peter gaf in 2015 en 2019 presentaties op het Nederlandse Ancestral Health Symposium:

Leefstijlinterventies bij chronische ziektes

Carnivore as Life-Saver

Op dit moment werkt Peter Voshol als zelfstandig adviseur voor patiëntenorganisaties, hij geeft nascholingen en lezingen en hij coacht jongens tijdens hun transitie naar volwassenheid. Peter is mede-oprichter van stichting Voeding Leeft, bekend van Keer Diabetes Om.

Deze podcast is ook te beluisteren via Spotify.

Meer blogartikelen

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af. Heb ik een burn-out? Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante...