Rommelende buik en energiedips

Review: hij had een rommelende buik, zijn vriendin had energiedips

9 Maanden na hun privé retraite interview ik hem en noemt hij het een openbaring dat hij geen rommelende buik meer heeft. Zijn vriendin heeft nu veel minder energiedips.

“Toen wij besloten op retraite te komen waren wij bezig met een vegetarisch dieet, en dat vonden wij toch wel een lastige. Wij merkten gewoon dat we snel naar vleesvervangers grepen en daar ben ik eigenlijk niet zo’n voorstander van. Ik vroeg me af of dat wel zo gezond was. We weten ondertussen wel dat dat eigenlijk niet zo is. Ons eerste gesprek met jou zette ons weer even aan het denken van: “Kijk even goed in je eigen binnenste. Hoe voelt dat nou?”

Rommelende buik en energiedips

“Ik had nogal een rommelende buik, snel een opgeblazen gevoel, snel wat winderigheid. Daarnaast had Chantal, mijn partner, last van energiedips en wat andere lichamelijke ongemakken. Toen dachten we, laten we dit nou eens bij elkaar pakken en kijken of we gezamenlijk wat kunnen leren, waar we samen wat mee kunnen. En dan ging het met name over de voeding.

De andere invalshoek die erin zat, was dat er natuurlijk wat moet gebeuren in de wereld, anders gaat het gewoon niet goedkomen. Dus als je gezond wilt eten, hoe kun je dat dan op een verantwoorde manier doen? Zodat je jezelf ook in de spiegel kan kijken. Ik kende jouw verleden en vond het goed om daarover in gesprek te gaan.

Open minded

We zijn heel erg open minded, dus we hadden van tevoren gezegd: “we gaan er gewoon volledig in mee en gaan uitproberen wat Esther adviseert.” We wisten helemaal niet welke afslag we gingen nemen. Wat dat aangaat was dat voor ons een verrassing. Het was voor ons wel even schrikken op het moment dat we de koelkast open deden. We zagen vooral groente en ook vlees en vis, terwijl wij op dat moment dus vegetarisch aten om verantwoord bezig te zijn. Gelukkig kon jij heel goed uitleggen waarom vlees juíst heel verantwoord kan zijn. En ik had meteen geen rommelende buik meer. Dat was voor mij echt een openbaring.

We vonden het een heerlijke plek om te zijn. Heerlijke wandelingen in het bos. Echt lekker om er even uit te zijn, om even te onthaasten. Kop in de wind, af en toe een regenbui op je gezicht. Goede gesprekken. Waardoor we echt even de tijd namen om ook met elkaar door te praten wat dit voor ons betekent en hoe het voelt voor ons. We vonden het heerlijk om de ruimte te hebben om dat te kunnen doen.

“Jij hebt daar een geweldige plek om even tot rust te komen. Het is super fijn om in die bossen te kunnen zijn. Rondom jullie huis is het ook één grote ontdekking hoe jullie zelf op jullie eigen erf bezig zijn met allerhande manieren van verduurzaming, voedselbosachtige dingen. Er is zoveel te zien, zoveel te beleven, en er zit zoveel ervaring bij jou. Dat voelt gewoon heel prettig om daar gewoon even de diepte over te kunnen zoeken met elkaar.

Geen rommelende buik en energiedips meer

“De leefstijlretraite heeft ons best wel veel gebracht. We zijn nog steeds bezig met jouw voedingsadviezen, al zijn we het niet als een religie aan het uitvoeren. Als we een keer uit eten gaan, of bij iemand anders gaan eten, houden we ons daar niet heel stringent aan vast. Dan hebben we zoiets van: “Nou, geen probleem, we gaan morgen weer verder waar we gebleven waren,” en dat werkt eigenlijk prima voor ons.

Ik merk wel, dat als ik ´buiten de boekjes´ heb gegeten, dat ik dan snel weer een rommelende buik heb. Dat triggert mij iedere keer weer om te denken van: “Ho, wacht even.”

Beter in balans

“Aan de andere kant merk ik dat de balans in mijn lichaam gewoon beter is. Ik viel eerst veel af en ik blijf nu eigenlijk gewoon op goed gewicht. Als ik echt zou willen, zou er nog meer af kunnen, maar dat is helemaal niet nodig. Ik was toch in een anderhalve maand een kilo of tien kwijt. Toen had ik wel zoiets van: “Oei, als dit zo doorgaat, dan moet ik misschien wel bij gaan eten.” Maar dat levelde zichzelf. Dus ik ben gewoon eigenlijk hartstikke blij.

Ook Chantal heeft wat gewicht verloren, wel wat minder. Zij merkt het vooral terug in haar energiedips. Als we jouw voedingsadviezen opvolgen heeft ze die energiedips niet, en dat is voor haar heel prettig. De koude benen, koude handen, snel knopen in spieren en zenuwbanen, dat was volgens mij wat meer stressgerelateerd. Nu zij een andere vorm van werk gevonden heeft, waardoor er veel minder stressgevoel is, gaat dat een stuk beter. Het kan ook een combinatie zijn. Dat weet je niet.

Hartstikke blij

We zijn er alle twee gewoon eigenlijk hartstikke blij mee. De uitdaging zit hem wel in met name de lunchgerechten. Als je naar je werk moet, wat moet je dan in je broodtrommeltje doen. Je moet daar nog best wel even tijd in stoppen. Erover nadenken, plannen, op tijd klaarmaken, dat is wel een lastige, want we staan altijd vroeg op.

Goed benaderbaar

“Voor de rest, wat ik zelf heel prettig vind, is dat jij benaderbaar bent op het moment dat ik, of wij, vragen hebben. Als we denken van: “hé, hoe kan dit nou?” Op het moment dat er iets begint te spelen, of er verandert iets in je situatie, is het gewoon prettig dat we vragen kunnen stellen. Dat je mee kunt denken, of in ieder geval kunt spiegelen. Ik denk dat dat een grote kracht is. En dat dat ook voor heel veel mensen heel fijn is om te kunnen doen. Om energiealleen al te weten dat het zo is.”

Meer blogartikelen

Landbouw of Voedselproducerend Natuurbeheer

Landbouw of Voedselproducerend Natuurbeheer

Landbouw gaat natuurlijk om voedselproductie, maar meestal niet echt over natuur. Melkveehouder Peter Oosterhof noemt zich voedselproducerend natuurbeheerder. In deze podcast legt Peter uit hoe hij de natuur met zijn koeien aan het werk zet om zowel natuur áls voedsel...

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...