Migraine en voeding: de druppel die de emmer doet overlopen
Als kind had ik al vaak hoofdpijn. Ik wilde daarom liever geen varkensvlees en geen Chinees eten. Mijn moeder geloofde daar niet in. Later leerde ik dat we allebei gelijk hadden. Toen ik in 2012 uit interesse experimenteerde met oorspronkelijk eten, ofwel ‘Paleo’, ervaarde ik direct veel minder hoofdpijn. Doordat ik een deel van mijn onderzoekstijd mocht besteden aan voeding voor gezonde hersenen, leerde ik ook hoe het kwam dat ik, en vele anderen met mij, veel minder hoofdpijn en migraine ervaarde. Ik ben migraine gaan zien als een emmer die overloopt. De oplossing moet dan gezocht worden in het repareren van de kraan én in het vergroten van de emmer.
Geen wetenschappelijk bewijs voor migraine en voeding
Het meeste onderzoek naar de relatie tussen voeding en migraine richt zich op één of enkele verdachte voedingsmiddelen, bijvoorbeeld chocolade, kaas of gluten. En meestal geeft dat nul op rekest. Dat is logisch je weet dat er sprake is van chronische overbelasting van de hypothalamus op veel meer vlakken dan enkel die verdachte voedingsmiddelen. De emmer wordt door veel meer factoren gevuld dan enkel door chocolade. Met chocolade, kaas of gluten doe je druppels in de emmer. En soms is die chocolade net de druppel die de emmer doet overlopen, maar meestal niet. De ene dag zit de emmer immers voller dan de andere dag, waardoor er geen wetenschappelijk bewijs te vinden is voor chocolade (of kaas of gluten of E621 of wat dan ook).

Waarmee is die emmer dan nog meer gevuld? Met alles wat de balans in het lichaam, ofwel de homeostase, verstoort. En dat is nogal wat. Weersveranderingen, hormonale veranderingen, geuren, fel licht, verstoorde slaap, inspanning, stress én voeding dus. En dat is zodanig veelomvattend, dat het vrijwel onmogelijk is om daar wetenschappelijk onderzoek naar te doen. Nóg een reden waarom er geen bewijs is voor de relatie tussen migraine en voeding: er is geen (of te beperkt) onderzoek naar gedaan.
Hoeveel invloed heb je zelf?
Gelukkig is wetenschappelijk bewijs geen voorwaarde om aan de slag te gaan. Want, ook al kun je niet alles beïnvloeden, er zijn voldoende knoppen waar je wél aan kunt draaien om echt impact te hebben op jouw hoofdpijn of migraine.
Waar je zelf geen invloed op hebt
De lijst met zaken die je emmer vullen kun je opdelen in drie categorieën: zaken waar je geen invloed op hebt, zaken waar je een beetje invloed op hebt en zaken die je helemaal zelf in de hand hebt. Weersveranderingen, waaronder luchtdrukveranderingen, en hormonale veranderingen zijn typische triggers en typisch zaken waar je geen invloed op hebt.

Waar je zelf beperkt invloed op hebt
Geurstoffen zijn ook bekende triggers. Geur is typisch iets waar je zelf wel wat invloed op hebt, maar niet volledig. Je bepaalt immers zelf of je geparfumeerde zeep en schoonmaakmiddelen gebruikt en of je rookt, maar je bepaalt dat niet voor je collega’s of je medepassagiers in het openbaar vervoer. Dat geldt ook voor slaap en fel licht. Je kunt er niets aan doen wanneer je kinderen je ’s nachts uit je slaap halen, maar je kunt wél op tijd naar bed gaan. En om nou altijd maar binnen te blijven als de zon schijnt…
Migraine en voeding: je bepaalt zelf wat je in je mond stopt
Voeding heb je wél volledig zelf in de hand. Jij bepaalt zélf wat je in je mond stopt. Maar als je blijft denken in triggers, kom je er nooit achter hoe je jouw emmer zo leeg mogelijk kunt houden.
Voldoende brandstof
De hypothalamus handhaaft de homeostase, ofwel balans in het lichaam. Voldoende brandstof is zo’n balans die gehandhaafd moet worden. Glucose is zo’n brandstof. Er mag echter niet te veel glucose in het bloed zitten, omdat glucose schadelijk is voor je organen. Zodra er te weinig glucose in het bloed dreigt te komen, moet het lichaam overschakelen op vetverbranding, omdat er anders te weinig brandstof is. Bij veel mensen gaat dat zodanig stroef, dat er een energiegat ontstaat. Als ‘te laat’ eten voor jou een trigger is, weet je zeker dat omschakelen bij jou ook stroef gaat. Hoe je zorgt voor De Juiste Brandstof, beschrijf ik in het gratis ebook Hersenvoer.
De Juiste Bouwstenen
De balans tussen allerlei mineralen, zoals natrium en kalium, magnesium en calcium, is ook een belangrijke. En al wordt die balans niet direct door de hypothalamus geregeld, de hypothalamus heeft het er wel druk mee. Met de juiste voeding kun je dus ook dat veel beter in balans houden. En zijn de juiste bouwstenen voor alle neurotransmitters aanwezig? De juiste bouwstenen om alle hersencellen gezond te houden? Zodra die voldoende aanwezig zijn, wordt het handhaven van de homeostase veel gemakkelijker, je krijgt minder last van migraine. Je emmer loopt minder snel vol, zeg maar. Hoe je De Juiste Bouwstenen binnenkrijgt, beschrijf ik ook in mijn ebook Hersenvoer.

Darmen en migraine
Maar er speelt nog iets anders. De darmen en de hersenen hebben een hechte band. Ze communiceren enorm intensief met elkaar. En de laatste jaren komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs voor dat stoffen vanuit de darmen rechtstreeks naar de hersenen getransporteerd worden. Dus als het niet lekker loopt in de darmen, zal dat de emmer steeds opnieuw vullen.
Individuele verschillen
Op zich is er denk ik een goede blauwdruk te maken voor een gezond voedingspatroon. Er zijn echter zoveel individuele verschillen, dat de kans groot is dat een standaard advies, zoals Keto for Migraine van Josh Turknett, voor jou niet (meer) werkt tegen migraine. Het lastige met voeding is namelijk ook, dat de software (voeding) de hardware (lichaamscellen) verandert.
In het online programma Eet Je Hoofd Helder leer ik je hoe je kunt ontdekken wat werkt voor jou en hoe je je voeding steeds kunt blijven aanpassen. Je kunt ook live met mij samenwerken.