Migraine en voeding

Migraine en voeding

Het meeste onderzoek naar de relatie tussen voeding en migraine richt zich op één of enkele verdachte voedingsmiddelen, bijvoorbeeld chocolade, kaas of gluten. En meestal geeft dat nul op rekest. Dat is logisch je weet dat er sprake is van chronische overbelasting van de hypothalamus op veel meer vlakken dan die enkele verdachte voedingsmiddelen. Als migraine wordt veroorzaakt door de druppel die de emmer doet overlopen, helpt het niet om de kraan een klein beetje dichter te draaien.

Geen wetenschappelijk bewijs voor migraine en voeding

Met chocolade, kaas of gluten doe je druppels in de emmer. En soms is die chocolade de druppel die de emmer doet overlopen, maar soms ook niet. De ene dag zit de emmer immers voller dan de andere dag, waardoor er geen wetenschappelijk bewijs te vinden is voor chocolade (of kaas of gluten of E621 of wat dan ook).

een migraine en voeding

Waarmee is die emmer dan nog meer gevuld? Met alles wat de balans in het lichaam, ofwel de homeostase, verstoort. En dat is nogal wat. Weersveranderingen, hormonale veranderingen, geuren, fel licht, verstoorde slaap, inspanning, stress én voeding dus.

Hoeveel invloed heb je zelf

De lijst met zaken die je emmer vullen kun je opdelen in drie categorieën: zaken waar je geen invloed op hebt, zaken waar je een beetje invloed op hebt en zaken die je helemaal zelf in de hand hebt. Weersveranderingen, waaronder luchtdrukveranderingen, en hormonale veranderingen zijn typische triggers en typisch zaken waar je geen invloed op hebt.

over migraine voeding

Geurstoffen zijn ook bekende triggers. Geur is typisch iets waar je zelf wel wat invloed op hebt, maar niet volledig. Je bepaalt immers zelf of je geparfumeerde zeep en schoonmaakmiddelen gebruikt en of je rookt, maar je bepaalt dat niet voor je collega’s of je medepassagiers in het openbaar vervoer. Dat geldt ook voor slaap en fel licht. Je kunt er niets aan doen wanneer je kinderen je ’s nachts uit je slaap halen, maar je kunt wél op tijd naar bed gaan. En om nou altijd maar binnen te blijven als de zon schijnt…

Voeding heb je wél volledig zelf in de hand. Jij bepaalt zélf wat je in je mond stopt. Maar als je blijft denken in triggers, kom je er nooit achter hoe je jouw emmer zo leeg mogelijk kunt houden.

Voldoende brandstof

De hypothalamus handhaaft de homeostase, ofwel balans in het lichaam. Voldoende brandstof is zo’n balans die gehandhaafd moet worden. Glucose is zo’n brandstof. Er mag echter niet te veel glucose in het bloed zitten, omdat glucose schadelijk is voor je organen. Zodra er te weinig glucose in het bloed dreigt te komen, moet het lichaam overschakelen op vetverbranding, omdat er anders te weinig brandstof is. Bij veel mensen gaat dat zodanig stroef, dat er een energiegat ontstaat. Als ‘te laat’ eten voor jou een trigger is, weet je zeker dat omschakelen bij jou ook stroef gaat. Om die trigger weg te nemen, help ik mensen om over te schakelen op vetverbranding.

De juiste bouwstenen

De balans tussen allerlei mineralen, zoals natrium en kalium, magnesium en calcium, is ook een belangrijke. Met de juiste voeding kun je ook die mineralen veel beter in balans houden. En zijn de juiste bouwstenen voor alle neurotransmitters aanwezig? De juiste bouwstenen om alle hersencellen gezond te houden? Zodra die voldoende aanwezig zijn, wordt het handhaven van de homeostase veel gemakkelijker, je krijgt minder last van migraine. Je emmer loopt minder snel vol, zeg maar.

over migraines en voeding

Darmen en migraine

Maar er speelt nog iets anders. De darmen en de hersenen hebben een hechte band. Ze communiceren enorm intensief met elkaar. En de laatste jaren komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs voor dat stoffen vanuit de darmen rechtstreeks naar de hersenen getransporteerd worden. Dus als het niet lekker loopt in de darmen, zal dat de emmer steeds opnieuw vullen.

Individuele verschillen

Op zich is er denk ik een goede blauwdruk te maken voor een gezond voedingspatroon. Er zijn echter zoveel individuele verschillen, dat de kans groot is dat een standaard advies, zoals Keto for Migraine van Josh Turknett, voor jou niet (meer) werkt tegen migraine. Daarom werk ik altijd met voeding op maat. Aan de hand van een vragenlijst maak ik een individuele blauwdruk voor jou.

De software verandert de hardware

Het lastige met voeding is ook nog eens, dat de software (voeding) de hardware (lichaamscellen) verandert. Daarom werk ik altijd langdurig samen, om jou te helpen steeds zelf je voeding aan te passen wanneer dat nodig is om je migraine de baas te worden.

Meer blogartikelen

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af. Heb ik een burn-out? Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante...