Hoe kan ik het beste afvallen?

Om de vraag “Hoe kan ik het beste afvallen” te begrijpen is het handig om waar het lichaam energie vandaan haalt, en waarom het energie opslaat, zelfs als er eigenlijk niet genoeg lijkt te zijn (hongergevoel).

Want afvallen is afzien, toch? Alle kilo’s die je kwijt raakt, komen dubbel zo hard weer terug. En dan lijkt er ook nog vaak sprake te zijn van ondervoeding bij mensen met overgewicht. Kan dat ook anders? Ja! Het kan anders. En calorieën tellen is niet nodig, zeker als je begrijpt hoe het werkt.

hoe gezond afvallen

Energie voor jouw lichaam

Jouw lichaam kan energie maken uit koolhydraten en vetten. (En eiwitten, maar die worden alleen gebruikt als brandstof als er niets anders beschikbaar is. Eiwitten worden bij voorkeur als bouwstenen gebruikt. Vandaar dat ik ze hier buiten beschouwing laat.) Wat niet direct gebruikt kan worden, wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Koolhydraten, die in het bloed komen als glucose, moeten eerst verwerkt worden, want die zijn schadelijk wanneer ze te lang in het bloed blijven. Pas als alle glucose weggewerkt is, kunnen vetten optimaal gebruikt worden als brandstof.

Insulineresistentie

Bij zo’n 70% van de bevolking, waaronder álle mensen met overgewicht, is er een probleem. De meeste cellen hebben geen zin meer om glucose op te nemen, ze hebben er genoeg van. Ze luisteren niet meer goed naar insuline, het hormoon dat cellen vertelt dat ze koolhydraten op moeten nemen. Deze cellen zijn insulineresistent.

Het lichaam wil tóch van die glucose af, daarom gaat het steeds méér insuline aanmaken, met nog meer doofheid (insulineresistentie) van de cellen als gevolg. Een vicieuze cirkel. Uit die vicieuze cirkel komen is de crux voor mensen die zich afvragen: “Hoe kan ik het beste afvallen?”

Ketonen als alternatieve brandstof

(Lichaams)vet verbranden lukt namelijk alleen als insuline laag is. Bij mensen met een goede metabole gezondheid gaat insuline automatisch terug naar bijna nul zo’n 3-4 uur na een maaltijd met koolhydraten. Eet jij binnen 3-4 uur niet opnieuw koolhydraten, dan schakelt je lichaam over op volledige vetverbranding: ketose. Je lever maakt dan speciale eenheden uit vetten: ketonlichamen.

Hoor jij bij de 70% van de bevolking met insulineresistentie, dan duurt dat bij jou (veel) langer. Als jij je afvraagt: “Hoe kan ik het beste afvallen?”, geef ik je op een briefje dat jij bij die groep hoort. Je zult dus (veel) langer zonder koolhydraten moeten dan de 3-4 uur die ik hierboven noem. Zelfs een nacht is voor jou niet lang genoeg om over te schakelen op ketose, oftewel volledige vetverbranding.

Hoe kan ik het beste afvallen?

Vrijwel álle voedingsstoffen die jij als mens nodig hebt, vind je terug in gezonde koolhydraatarme of ketogene voeding. De eiwitten en de vetten die je daarin vindt, leveren alle voedingsstoffen die je nodig hebt. En eiwitten en vetten zorgen voor een verzadigd gevoel. Dus zó kun je het beste afvallen! Voor veel mensen is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan.

gezond afvallen

Gelukkig zijn er veel partijen die je kunnen helpen (kijk bijvoorbeeld eens hier of hier).

Voel jij weerstand, of heb je specifieke (gezondheids)issues? En wil je tóch gezond afvallen zonder dieet? Overweeg dan een Individuele Leefstijl Retraite of doe het zelf. Zo hoef je even niet zelf na te denken, bij een individuele leefstijl retraite zijn de boodschappen zelfs al in huis. Je kiest ervoor om het in ieder geval één dag te proberen. Tijdens een individuele retraite kun je al je weerstanden, al je vragen met mij bespreken. Tijdens een Doe-Het-Zelf Retraite kun je al je vragen stellen via e-mail. En dat blijkt mensen enorm te helpen om de switch te maken!

Tijdens een gratis kennismakingsgesprek bepalen we samen wat de beste aanpak is voor jou . Ik houd rekening met jouw héle (lichamelijke) conditie en jouw (gezins)omstandigheden.

Babette kwam bij mij met de vraag: “Hoe kan ik het beste afvallen?” Lees haar hele verhaal

hoe kan ik gezond afvallen

“De relatie tussen mijn gewicht en wat ik at was vreemd. Niet logisch. Niet dat ik mezelf te dik vond, maar het effect van ‘de goede dingen’ eten was heel klein. Ik kon daar de vinger niet op leggen.”

“Ik heb de retraite als heel prettig ervaren, al heb ik tijdens de retraite ook heel veel geworsteld. De retraite begon met het realiseren dat ik wel wat weerstanden moest overwinnen om jouw aanbevelingen op te gaan volgen.”

“Ik vond het fijn om voor mij écht hele nieuwe dingen te proberen op het gebied van voeding, zonder het gevoel te krijgen dat ik het daarvoor verkeerd deed, of dat het op jouw manier moest. Het voelde juist heel open voor mij. Ik kon kiezen: “Ga ik vandaag ervaren hoe het voor mij is?” De dag erna kon ik opnieuw die keuze maken, waardoor ik aan het eind van de week echt een hele nieuwe ervaring had. Vervolgens heb ik ervoor gekozen om dat voorlopig te blijven doen.”

“Jij hebt echt een bak aan kennis en ervaring op dit vlak, waar ik tijdens de retraite zo uit mocht putten en mocht uitproberen hoe dat dan in praktijk zit.”

Meer blogartikelen

Landbouw of Voedselproducerend Natuurbeheer

Landbouw of Voedselproducerend Natuurbeheer

Landbouw gaat natuurlijk om voedselproductie, maar meestal niet echt over natuur. Melkveehouder Peter Oosterhof noemt zich voedselproducerend natuurbeheerder. In deze podcast legt Peter uit hoe hij de natuur met zijn koeien aan het werk zet om zowel natuur áls voedsel...

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...