Hoe kan je gemakkelijk afvallen

Review: Hoe kan je gemakkelijk afvallen?

Ambassadeursgesprek met Babette, 5 ½ maand na de individuele leefstijl retraite die ze deed met haar partner. Ze kwam bij mij met de vraag: “Hoe kan je gemakkelijk afvallen?”

“Ik worstelde altijd al een beetje met gewicht, met hoe ik me voel, met hoe mijn darmen werken. Ik was veel bezig met bewegen, minder met voeding. Voeding was bij mij een ondergeschoven kindje qua aandacht. Ik at wel gezond, tenminste, ik vond dat ik gezond at, maar ik merkte dat er in de balans tussen wat ik deed met bewegen en eten, eigenlijk mijn hele leefstijl iets niet goed was. De relatie tussen mijn gewicht en wat ik at was vreemd. Niet logisch. Niet dat ik mezelf te dik vond, maar het effect van ‘de goede dingen’ qua eten was heel klein. Ik kon daar de vinger niet op leggen. Dus ik hoopte dat jij antwoord kon geven op de vraag: “Hoe kan je gemakkelijk afvallen”.

“Ik ben in een zwangerschap verschrikkelijk aangekomen, maar in het jaar daarna helemaal niets afgevallen. Dat is vreemd. Dat is uiteindelijk, na heel veel jaren wel goed gekomen. Maar het bleef mij opvallen dat als ik ‘goede dingen’ deed qua eten, het effect maar heel klein was. Ik kon niet gemakkelijk afvallen.

Prikkelbare darmen

“Van nature heb ik snel obstipatie. Ik heb ook snel wat buikpijn, net alsof er ontstekinkjes in mijn darmen zitten. Ik had al wel eens met voeding geëxperimenteerd. Er zijn zaken die wel helpen, maar ergens klopte het niet. Het voelde alsof dat niet alles was.

“En ik had altijd dikke, zware benen. En ook dikke vingers na het wandelen.

Holistische benadering

“Wat mij aansprak, ook op jouw site, was de holistische aanpak. Het gaat én over voeding, én over beweging, én over ontspanning, én over je levenshouding. En dan niet zozeer sport, maar echt dagelijkse beweging. Hoe gebruik je je lijf. En hoe breng je voeding, beweging en ontspanning op een dagelijkse basis op een goede manier in je leven.

Weerstand overwinnen

“Ik heb de retraite als heel prettig ervaren, al heb ik tijdens de retraite ook wel heel veel geworsteld. De retraite begon met het realiseren dat ik wel wat weerstanden moest overwinnen om jouw aanbevelingen op te gaan volgen. En ik heb het als heel prettig ervaren, om het daar ook gewoon over te hebben.

Nieuwe dingen proberen

“Ik vond het fijn om voor mij écht hele nieuwe dingen te proberen op het gebied van voeding, zonder het gevoel te krijgen dat ik het daarvoor verkeerd deed, of dat het op jouw manier moest. Het voelde juist heel open voor mij. Ik kon kiezen: “Ga ik vandaag ervaren hoe het voor mij is?” De dag erna kon ik opnieuw die keuze maken, waardoor ik aan het eind van de week echt een hele nieuwe ervaring had. Vervolgens heb ik ervoor gekozen om dat voorlopig te blijven doen, maar ik voelde me ook heel vrij om dat niet te doen. Het was heel prettig om heel veel informatie te krijgen zonder push of oordeel, maar daar heel onderzoekend in mee kunnen gaan.

Ruimte om te onderzoeken: hoe kan je gemakkelijk afvallen

“Ik vond het echt mooi dat er zoveel ruimte was om dat wat ik dacht over mijn lijf, om dat wat ik dacht over voeding en beweging te onderzoeken en dan de switch te maken. Vooral bij voeding zit veel emotie. Bij gezondheid zit sowieso veel emotie en overtuigingen. Ik vond het fijn om dat echt te onderzoeken. “Klopt dat wat ik denk over mezelf, over mijn lijf, over mijn eetpatroon?

Oefeningen doen veel meer dan praten

“Wat ik ook heel fijn vond, is dat we veel buiten waren. Het was heel fijn om in de omgeving bij jou daar al wandelend in de natuur met elkaar te werken met wat we tegen kwamen. In het moment zelf te werken met praktische vragen, emoties die opkwamen. Met de oefeningen konden we ook direct wat dingen ervaren. De oefeningen in het bos vond ik heel prettig. Dat doet toch veel meer dan dat je er alleen over praat. Een antwoord in woorden op mijn vraag “hoe kan je gemakkelijk afvallen?” was denk ik lang niet zo sterk geweest. Ik weet niet of ik dan de mind-switch had kunnen maken.

Het was echt een vakantie

“We hebben ons ook heel erg welkom gevoeld in het huis. Dat is een hele prettige plek. Een hele fijne sfeer. In het huis, maar ook er omheen. Een mooi stukje Nederland. Ja, het is een hele fijne plek om te verblijven. Het was echt een vakantie.

Middagen vrij

“Ik vond het ook fijn om de middagen vrij te hebben. Ik vond het echt heel fijn om in de ochtenden te wandelen met elkaar en dan in de middag en avond je eigen programma te hebben. Ik denk dat dat in de retraite ook heel goed werkt dat je ook juist die middag en avond nog weer dingen laat bezinken, het er met elkaar over hebt. Het is uiteindelijk echt een hele reflectieve week, omdat je ook tijd over hebt.

Ik voelde me fantastisch

“Ik vind het bijzonder wat het me gebracht heeft, want ik had in die week heel veel weerstand. Dat waren dingen waar ik eigenlijk wel heel erg aan gehecht was. Maar aan het eind van die week voelde ik me zo fantastisch, dat ik ervoor gekozen heb om in ieder geval drie maanden lang vrij streng jouw adviezen op te volgen. Ik heb dat ook gedaan en doe dat nu, bijna 6 maanden later, nog steeds.

Ik heb nu antwoord op mijn vraag “Hoe kan je gemakkelijk afvallen”

“Ik merk dat ik heel veel afviel, dat was fijn, maar niet het belangrijkste. Mijn benen zijn heel veel lichter geworden. Ik voel dat ik veel soepeler, leniger ben. Dat ik makkelijker beweeg, minder vocht vasthoud, of eigenlijk bijna helemaal niet meer. Dat is echt heel prettig.

Letterlijk en figuurlijk lichter

“En ik heb ook het vermoeden dat ik meer energie heb. Dat is moeilijk te meten, want dat hangt van meerdere dingen af, maar ik heb het gevoel dat ik echt meer energie heb.

Ik voel me ook emotioneel lichter. Ik voel me eigenlijk op allerlei vlakken lichter. Ook in mijn darmen. Ik was er in eerste instantie bang voor dat jouw voedingspatroon tot verstoppingen zou leiden, maar dat is helemaal niet gebeurd. Mijn buik voelt ook heel ontspannen.

Indrukwekkende hoeveelheid kennis

“Ik heb best veel mensen verteld over mijn retraite bij jou. Wat ik ze dan vooral vertel, is hoe ik mijn mind-switch heb gemaakt. En ik vertel mensen over de indrukwekkende hoeveelheid kennis die jij hebt over voeding, waar het vandaan komt, wanneer het goed is. Echt een bak aan kennis en ervaring op dit vlak, waar ik tijdens de retraite zo uit mocht putten en mocht uitproberen hoe dat dan in praktijk zit. Dus als mensen mij vragen “Hoe kan je gemakkelijk afvallen?”, verwijs ik ze zeker naar jou!

Ik ben er gewoon heel blij mee. Ik ben echt heel dankbaar voor deze week. 

 

Meer blogartikelen

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af. Heb ik een burn-out? Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante...