Gezonde bodem

Gezonde bodem met Theo Mulder

met Esther Nederhof | Vlees of Vega podcast

Theo Mulder heeft een fouragebedrijf. Normaliter verhandelt een fouragebedrijf veevoer, maar bij Mulder Agro gaat dat net even een beetje anders. Mulder Agro handelt in voer voor de bodem. In deze podcast vertelt Theo over het belang van een gezonde bodem.

Toen Theo zo’n 25 jaar geleden het boek ‘Geheimen van een Vruchtbare Bodem’ van Erhard Hennig las, kwam hij tot het inzicht dat vooral de bodem gevoed moet worden, omdat die bodem de planten, de dieren en daarmee mensen voedt. Hij stuurde zijn bedrijf behoedzaam in die richting.

In deze aflevering vertelt Theo over zijn visie op landbouw. Het doel van landbouw is mensen te voorzien van gezonde voeding. Theo Mulder is ervan overtuigd dat gezonde voeding begint bij een gezonde bodem en dat bacteriën en vee een belangrijke rol spelen in het herstellen van bodemvruchtbaarheid.

Theo legt uit dat plantengroei vrijwel ‘gratis’ is. Planten gebruiken zonlicht, koolstof, waterstof en zuurstof om zetmeel en vetten te maken. Die elementen kunnen allemaal ‘gratis’ uit de lucht gehaald worden. Voor het maken van eiwitten hebben planten ook stikstof nodig. Bacteriën kunnen daarin goed voorzien, of het kan afkomstig zijn uit (kunst)mest. Het nadeel van het gebruik van veel (kunst)mest, zo legt Theo uit, is dat het het de bacteriën in de bodem niet voedt. En die bacteriën kunnen planten ook voorzien van álle andere mineralen die planten nodig hebben om gezond te blijven. Zo linkt Theo een gezonde bodem aan gezonde planten, gezonde dieren en gezonde mensen.

Dat vee daarin een belangrijke rol speelt is Theo zich gaan realiseren op de momenten dat hij naar andere continenten reisde. Overal waar hij zag dat de roofdieren of mensen grote kuddes vee manageden op zo’n manier dat grassen en kruiden de kans kregen om te herstellen na iedere graasbeurt, zag hij vruchtbaar land en een grote mate van biodiversiteit.

Luister naar zijn verhaal en kijk op https://www.mulderagro.nl/ voor (Engelstalige) achtergrondvideo’s en op https://www.co2lfarming.nl/nederlandse-koploper-boeren/ voor video’s van prachtige Nederlandse voorbeelden.

Je kunt deze podcast ook beluisteren op Spotify

Meer blogartikelen

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af. Heb ik een burn-out? Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante...