carnivoor dieet

Carnivoor dieet: zin of onzin?

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het carnivoor dieet, maar het tegendeel is óók niet bewezen. Er is simpelweg geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Althans, niet volgens de huidige medisch-wetenschappelijke normen. Tóch durf ik te beweren dat een carnivoor dieet effectief kan zijn tegen veel verschillende aandoeningen.

Wat is een carnivoor dieet?

Het carnivoor dieet is een voedingspatroon waarbij je alleen dierlijke producten eet, dus vlees, vis, gevogelte, eieren en eventueel wat zuivel, met een grotere nadruk op vet dan op eiwitten. Het idee is, dat je veel minder gifstofjes binnen krijgt door alle plantaardig materiaal weg te laten. Planten verdedigen zich immers, in tegenstelling tot de meeste dieren, middels gifstofjes. Door het ontbreken van gifstofjes, de overvloedige aanwezigheid van voedingsstoffen én de overschakeling naar ketose wordt je lichaam optimaal gestimuleerd om te helen.

Ancestral Health

Ik denk dat ik in 2013 voor het eerst in contact kwam met het idee van een carnivoor dieet. Ik zag de presentatie van Georgia Ede over groente: Little shop of horrors. De titel zegt genoeg. Toch besteedde ik pas in 2019 voor het eerst serieus aandacht aan het carnivoor dieet, omdat we Amber O’Hearn en Peter Voshol hadden uitgenodigd om op het Nederlandse Ancestral Health Symposium te komen spreken.

Ik vond Amber O’Hearn al heel lang een van de meest gedegen en inspirerende sprekers van het AHS US en vind dat nog steeds. Ik wist dat Amber, net als Georgia Ede, wiens boek verscheen in 2024, alleen dierlijke producten at. Peter Voshol werkte destijds aan het Louis Bolk Instituut en was ook op het spoor van het carnivorendieet gezet. Hij was er heel wat kilo’s mee kwijtgeraakt en voelde zich sterker en fitter.

Mijn experiment

Nieuwsgierig als ik ben, besloot ik ook er veel over te lezen (recenter las ik ook ‘Carnivore Code‘ van Paul Saladino) én zelf een experiment te doen: vier weken alleen dierlijke producten. Daarover schreef ik uitgebreid op mijn oude blog. Kort samengevat was ik verrast en verbaasd over de resultaten. Mijn conclusie was dat ik op dat moment niet goed reageerde op plantaardig voedsel, al wilde ik dat nog zo graag.

Stress

Sindsdien is er veel gebeurd in het leven. Na een onverwacht einde aan mijn baan als lector kwam corona, ik zette mijn bedrijf Leefstijlretraites op en inmiddels is ook mijn man een bedrijf aan het opzetten. Ik merk dat mijn lichaam met name in periodes van stress minder goed om kan gaan met plantaardig voedsel dan in rustige periodes. Ook bij één van mijn kinderen hebben we dat heel sterk gemerkt en dat heeft belangrijke inzichten opgeleverd.

Geleidende schaal

Er zitten namelijk veel verschillen tussen plantaardige producten wat maakt dat het ene product veel beter ‘verdragen’ wordt dan het andere. Ze vormen een geleidende schaal. Het carnivoor dieet is wat mij betreft dus echt geen heilige graal, maar wel een belangrijke optie om te overwegen voor sommige mensen met hardnekkige klachten. Die geleidende schaal hanteer ik ook bij mijn Leefstijlretraites en met succes! Aan de hand van een (gratis!) Leefstijl-Check-Gesprek kan ik redelijk goed inschatten waar jij het beste kunt starten en daarna is het experimenteren en leren (over jezelf).

Effectiviteit carnivoor dieet niet bewezen

Mijn conclusie dat een carnivoor dieet effectief kan zijn tegen veel verschillende aandoeningen, is dus zeker niet alleen gebaseerd op mijn eigen ervaringen, maar ook op die van vele anderen én theoretisch onderbouwd. De reden dat ik toch benadruk dat er geen wetenschappelijk bewijs is, heeft vooral te maken met de huidige medisch-wetenschappelijke normen: er zijn (nog) geen (grote) RCT’s gedaan, en die komen er misschien ook wel nooit. En zolang dat niet het geval is, is het niet ‘bewezen’, maar dat is dus NIET hetzelfde als onwaar. En dus ga ik met de ervaring, niet met de wetenschap.

Meer blogartikelen

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Hoofdpijn vermoeidheid en brain fog

Ze komen vaak samen voor. En als het ineens komt, is het meestal het gevolg van een infectie of een andere ziekte. Als jij voortdurend last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid en brain fog, maar er niks concreets mis* lijkt te zijn, zou je eens naar je voeding kunnen...

Carnivoren dieet

Carnivoren dieet

In deze podcast interview ik Charlotte Sederel. Zij vertelt over haar persoonlijke reis van vegetarisch/veganistisch naar een carnivoren dieet. Na bijna 20 jaar afwisselend vegetarisch en veganistisch gegeten te hebben, voelde Charlotte zich ineens aangetrokken tot...

Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn-out?

Je voelt je uitgeput, je voelt je depressief, je voelt je leeg. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd zo energiek, hardwerkend, succesvol. “Heb ik een burn-out?” vraag je je af. Heb ik een burn-out? Heb ik een burnout is volgens mij nu niet de meest relevante...